242 дні. Водночас так багато і так мало.

Всього лиш 242 дні для того, щоб колись зовсім новий аеропорт претворився на руїни. І цілих 242 дні боїв за ДАП, який став символом стійкості, самопожертви та незламності. 242 дні оборони, яка навіки залишилася водночас одним з найтрагічніших та найбільш героїчних боїв за вільну Україну в російсько-українській війні.

Будівлю було захоплено бойовиками в ніч з 25 на 26 травня. Однак вже через два дні її було звільнено українськими військовими, які і зайняли оборону, що трималась важкі 242 дні.

Ближче до Нового року ситуація загострилась, 13 січня у результаті постійних боїв завалилась диспетчерська вежа. Бойовики не полишали спроб вибити українських військових з території аеропорту, постійно блокуючи дорогу до терміналу, ускладнюючи доставку боєприпасів, медикаментів та провізії постійними обстрілами.

Починаючи з січня, аеропорт почав поступово здаватись фізично, але цього не можна було сказати про дух бійців, що до останнього стояли на обороні.

Найзапекліші події навколо донецького аеропорту відбувались в кінці січня 2015 року.

У різний час в аеропорту і прилеглих Пісках воювали бійці 95-ї та 79-ї десантних бригад, воїни 3-го кіровоградського полку спецпризначення і батальйону «Дніпро-1», артилеристи і танкісти 93-ї бригади, добровольці з ДУК «Правого сектору» і батальйону «ОУН», військові з інших частин. Донецький аеропорт став своєрідним символом нескореності, зразком найвищого героїзму українських військових.

Вони вистояли - не витримав бетон!